بدون توجه به نوع پوست، لازم است پوست مرده را به طور منظم از طریق لایه برداری پوست صورت(Skin exfoliation) پاک کنید. این فرآیند به شما کمک می کند پوست خود را نرم نگه دارید و منافذ پوست تان را باز کنید و خطر بروز جوش های سرسفید، جوش های سرسیاه و آکنه را کاهش دهید. بهترین بخش این است که برای انجام این کار نیازی به رفتن به سالن نخواهید داشت. در عوض، شما به راحتی می توانید لایه برداری پوست در طب سنتی را در خانه خود انجام دهید.
لایه برداری به حذف سلولهای مرده پوست از روی سطح پوست اشاره دارد. لایه برداری پوست را میتوان به صورت مکانیکی، با استفاده از اسکرابهای ساینده بر روی پوست یا به صورت شیمیایی، با استفاده از اسکرابهایی که حاوی انواع خاصی از اسیدها هستند انجام داد. این ترکیبات سلولهای مرده پوست را بدون سایش حل کرده و از بین میبرند. صابون ارگانیک عصاره دانه قهوه یک اسکراب ملایم برای انجام این عمل در منزل می باشد.
طب سنتی برای مراقبت از پوست
پوست ما، نه تنها یک پوشش برای ارگانها و بافتهای دیگر بدن است، بلکه یک آینه برای سلامت کلی انسان محسوب میشود. به همین دلیل، زیبایی و سلامت پوست، نشاندهنده سلامت درونی است. زیبایی پوست تاثیر مستقیمی بر اعتماد به نفس فرد دارد و از این رو، از اهمیت بالایی برخوردار است. همه افراد به دنبال یافتن راههای مختلفی برای داشتن پوستی زیبا، عاری از آکنه و جوش هستند. یکی از بهترین، آسان ترین و کمهزینه ترین روشهای داشتن پوستی زیبا و به دور از بیماری های مختلف، استفاده از روشها و توصیه های طب سنتی است. مزیت توصیه های طب سنتی برای مراقبت از پوست این است که در بسیاری از آنها از مواد و روشهای شیمیایی استفاده نمیشود و به همین علت عوارض این روشها کمتر هستند.
تاریخچه لایه برداری پوست
از زمانهای گذشته جلوگیری از روند پیر شدن پوست از طریق حفظ و نگهداری جوانی و سلامت پوست یکی از دغدغه های فکری بشر بوده است. چرا که پوست اولین جایی است که مورد قضاوت دیگران قرار می گیرد. سابقه استفاده از اسید های زیبایی و استفاده از شیر حمام (اسید لاکتیک) توسط کلئوپاترا و یا استفاده رومیان از وان شراب به اعصار گذشته باز می گردد.
استفاده از مواد سوزاننده در پاپیروس بدست آمده از ۳۵۰۰ سال پیش از مبداء تاریخ مصر نقل شده است. ولی نخستین اقدام عملی به دهه۱۸۷۰و زمان Unon باز می گردد که خمیری تهیه کرد که از آن به منظور پاکسازی پوست صورت چرب و خشک استفاده می شد. در اواخر دهه 30 در ایالات متحده «آنتوانت لاگاس» اقدام به پیلینگ صورت با فنل کرد. وی از روش پدرش که پزشکی فرانسوی بود برای بهبود اسکار های ناشی از جراحات جنگ پیروی می کرد.
مزایای پیلینگ صورت و لایهبرداری پوست
- بهبود بافت، کیفیت و ظاهر پوست
- بهبود گردش جریان خون، آبرسانی و تحمل پوست
- کاهش خطوط استاتیک ظریف روی پوست
- صاف و نرم کردن و بهبود زبری پوست
- درخشان، شاد و با طراوت کردن پوست
- یکنواخت کردن رنگ و کاهش علائم و لکههای پوست
- لایهبرداری منظم میتواند بروز آکنه و همچنین جای زخمهای ناشی از آکنه را کاهش دهد.
- کُند کردن سرعت بروز علائم پیری
تشخیص لک پوست
لک صورت یک مشکل شایع پوستی است که باعث ایجاد لکه های تیره روی پوست می شود. این لکه ها می توانند به رنگ قهوه ای، سیاه یا خاکستری باشند. لک صورت معمولاً در قسمت های صاف پوست مانند پیشانی، گونه ها، بینی و چانه ایجاد می شود.
لایه برداری پوست به چه معناست؟
لایه برداری یک روش زیبایی است که برای از بین بردن سلول های مرده پوست استفاده می شود. این باعث می شود که پوست روشن تر و صاف تر شود. لایه برداری می تواند به درمان مشکلات پوستی مختلفی مانند آکنه، لک صورت و چین و چروک کمک کند. لایه برداری پوست در سطح اپیدرم برای از بین بردن سلول های مرده پوست انجام می شود و به طور معمول لایه بیرونی پوست یا اپیدرم، محل تجمع سلول های مرده پوست می باشند. به همین دلیل در واقع لايه برداري یک فرآیند بازسازی پوست در عمیق ترین لایه اپیدرم می باشد. تغییر سلول های پوست صورت یک امر کاملا طبیعی است و اصولا با افزایش سن اتفاق می افتد، ولی مراقبت نکردن از پوست یا مشکلاتی چون خشکی پوست هم می تواند روند تغییر سلول های پوستی را افزایش دهد. در چنین مواقعی انجام لايه برداري برای حذف سلول های قدیمی پوست روشی کارآمد است.
فواید لایه برداری پوست
لایه برداری پوست صورت فواید زیادی دارد. اگر بخواهیم برخی از مهم ترین مزایای آن را ذکر کنیم می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- تحریک کلاژن سازی پوست
- کمک به کاهش منافذ پوست
- کمک به افزایش گردش خون
- جلوگیری از بروز جوش
- درمان جای جوش
- کمک به جذب بهتر سایر محصولات مراقبتی
- تخلیه جوش های سرسیاه
- کاهش چین و چروک
- پاکسازی و لایه برداری باعث شادابی و سالم تر بودن پوست صورت می شود.
به طور کلی لایه برداری پوست در سطح اپیدرم با هر روشی که انجام شود برای رفع مشکلات پوست و جوانسازی انجام می شود. برخی از افراد پس از جوانسازی پوست برای افزایش بیشتر زیبایی چهره، تکنیک هایی چون میکرو تلفیقی ابرو را هم انجام می دهند تا گیرایی و جذابیت چشم هایشان هم افزایش یابد.
توصیه های لازم در لایه برداری پوست
اگر قصد لایه برداری و پاکسازی پوست صورتتان را دارید، مواردی وجود دارد که باید آنها را رعایت کنید:
- برای پوست لطیف از روشهای ملایم استفاده کنید.
- از لایه برداری پوست لطیف و حساس اطراف چشم و روی لبها پرهیز کنید.
- قبل از انجام فرآیند لایه برداری، اطمینان حاصل کنید که صورت شما کاملاً تمیز است.
- پوست را میتوانید هم به صورت فیزیکی و هم شیمیایی لایه برداری کنید.
عوارض لایهبرداری پوست
پیلینگ صورت میتواند عوارض جانبی متفاوتی را در پی داشته باشد. از جمله عوارض لایهبرداری پوست عبارت است از:
- قرمزی: روند نرمال بهبودی حاصل از لایهبرداری پوست عبارت است از بهبود قسمتهای قرمز پوست بعد از لایهبرداری. قرمزی پوست بعد از لایهبرداری عمیق ممکن است تا چند ماه ادامه داشته باشد.
- اسکار: به ندرت پیش میآید که پیلینگ پوست صورت سبب ایجاد اسکار یا زخم شود (معمولا در بخشهای پایینی صورت). آنتیبیوتیکها و داروهای استروئیدی میتواند ظاهر این اسکارها را بهتر کند.
- تغییر در رنگ پوست: لایهبرداری پوست میتواند سبب شود پوست تحت درمان تیرهتر از حد نرمال شود (هایپرپیگمنتاسیون) یا بالعکس ناحیه تحت درمان روشنتر از حد نرمال باشد (هایپوپیگمنتاسیون). هایپرپیگمنتاسیون بعد از لایهبرداری سطحی شایعتر است در حالی که هایپوپیگمنتاسیون بعد از لایهبرداری عمیق شایعتر میباشد. تغییر در رنگ پوست نیز در افرادی شایع است که پوست تیرهتری دارند و میتواند دائمی باشد.
- عفونت: پیلینگ صورت میتواند سبب فعالیت ویروس هرپس شود (ویروسی که سبب ایجاد تبخال یا زخم سرد میشود). به ندرت پیش میآید که لایهبرداری شیمیایی پوست بتواند منجر به عفونت باکتریایی یا قارچی شود.
به طور کلی این روش ها باعث می شود سلول های مرده و آلودگی های موجود در سطح پوست و یا منافذ بلند شده و پوستی سالم و با طراوت را ایجاد می کنند. درست است که پیلینگ یا لایه برداری به شما پوست جدیدی هدیه می کند اما باید به یاد داشته باشید که اگر این عمل را با فاصله زمانی کم استفاده کنید می تواند نتیجه عکس داشته باشد. استفاده بیش از حد از پیلینگ باعث متورم شدن و پوسته پوسته شدن پوست می شود. شما بلافاصله با دیدن این علائم باید پیلینگ را متوقف کنید و برای انجام دوباره آن به پوست خود استراحت بدهید.