این موهای زائد در بانوان به دلیل به هم خوردن تعادل هورمونهای زنانه و افزایش هورمونهای مردانه در بدن ایجاد میشوند که در نتیجه رشد موهای ضخیم و سیاه مانند موهای مردان را در خانمها مشاهده خواهیم کرد. نام علمی این عارضه هیرسوتیسم و به انگلیسی hairsotism است که بیشتر در نواحی مثل صورت، سینه، پشت دیده میشود.
گیاه رازیانه به ایجاد هورمون های زنان کمک می کند. از اینرو ما برآنیم که با تهیه صابون گیاهی عصاره رازیانه به شما کمک کنیم تا با مصرف موضعی این صابون بر روی پوست خود به از بین بردن موهای زائد شما کمک کنیم.
علامت پرمویی در بانوان
هیرسوتیسم ،موی سفت و تیره بدن است که در قسمتهایی از بدن زنان ظاهر میشود که معمولا مو ندارند. عمدتاً صورت، سینه و پشت وقتی سطح بیش از حد آندروژن باعث ایجاد هیرسوتیسم میشود، علائم دیگری ممکن است در طول زمان به وجود بیاید، که فرایندی بهنام مردنمایی است. علامت های مردنمایی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• کلفت شدن صدا
• کچل شدن
• آکنه
• کاهش اندازه سینه
• افزایش توده عضلانی
• بزرگ شدن کلیتوریس
تشخیص موهای زائد هورمونی
پزشک ابتدا با گرفتن شرح حال و پرسیدن درباره سایر علائم به دنبال یافتن علت رشد موهای زائد در شما میگردد. در مرحله بعد درمورد داروهای مصرفی از شما میپرسد و سپس برای شما آزمایش خون درخواست میکند تا سطح هورمونها را در بدن شما بسنجد. همچنین سونوگرافی اولتراسوند و MRI برای بررسی کیست تخمدان و تومور آدرنال ممکن است ضرورت پیدا کند.
دلیل اصلی موهای زائد در بانوان
در بلوغ، تخمدانهای دختر ترکیبی از هورمونهای جنسی زنانه و مردانه را تولید میکنند، و موجب رشد مو در ناحیه زیر بغل و چانه میشوند. اگر تعادل این ترکیب با نسبت بسیار بالای هورمونهای جنسی مردانه (آندروژن) بهم بریزد، هیرسوتیسم ممکن است ایجاد شود.
سندرم تخمدان پلیکیستیک: که به دلیل عدم تعادل هورمونهای جنسی شایعترین علت هیرسوتیسم است، ممکن است باعث ایجاد اختلال در قاعدگی، چاقی، ناباروری و گاهی چندین کیست در تخمدان شود.
سندرم کوشینگ: این بیماری هنگامی ایجاد میشود که بدن در معرض سطوح بالای هورمون کورتیزول قرار دارد. این بیماری ممکن است از غدد آدرنالی ایجاد شود که کورتیزول بیش از حدی را تولید میکنند یا ناشی از مصرف داروهایی مانند پردنیزولون در طولانی مدت باشد.
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال: مشخصه این بیماری ارثی تولید غیرطبیعی هورمونهای استروئیدی، از جمله کورتیزول و آندروژن، در غدد فوقکلیه است.
تومورها: بهندرت، تومور ترشح شده آندروژن در تخمدانها یا غدد فوقکلیه میتواند باعث ایجاد هیرسوتیسم شود.
داروها: برخی از داروها میتوانند باعث ایجاد هیرسوتیسم شوند. این داروها شامل دانازول (که برای درمان زنان مبتلا به آندومتریوز بکار میرود)، کورتیکواستروئیدهای سیستمیک و فلوکستین (پروزاک) برای افسردگی است. گاهی، هیرسوتیسم ممکن است بدون علت قابل تشخیص ایجاد شود.
عوامل تاثیر گذار در ابتلا به پرمویی
عوامل متعددی میتوانند بر احتمال ابتلا به هیرسوتیسم تاثیر بگذارد، از جمله:
سابقه خانوادگی: چندین بیماری که سبب ایجاد هیرسوتیسم میشوند، از جمله هیپرپلازی مادرزادی آدرنال و سندرم تخمدان پلیکیستیک، در خانوادهها وجود داشته باشد.
اضافه وزن: چاقی باعث افزایش تولید آندروژن میشود، که میتواند هیرسوتیسم را بدتر کند.
موارد مستعد موهای زائد در زنان
برخی از زنان با داشتن ویژگیهای زیر بیشتر به موی زائد در پیشانی، کمر، صورت و… مبتلا میشوند:
- زنان با داشتن سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
- افراد دارای سابقه ژنتیکی
- اختلالات غده هیپوفیز، غده فوقکلیوی یا غده تیروئید
- افراد با مقاومت در برابر انسولین
- افرادی که برای درمان اندومتریوز از دارو استفاده میکنند.
- افرادی که از استروئیدهای آنابولیک یا کورتیکو استروئیدها استفاده میکنند.
راههایی برای حذف موهای زائد در بانوان
- برای از بین بردن موهای زائد میتوانید از لیزر، اپیلاسیون، شیو کردن، استفاده از موچین و کرم های موبر کمک بگیرید.
- لیزر موهای زائد، میتواند فولیکول مو را به صورت دائمی از بین ببرد.
درمان بیماری زمینهای و دارو درمانی
- مدیریت هیرسوتیسم، ممکن است لازم باشد بیماری پزشکی زمینهای درمان شود. درمانهایی مانند جراحی برای برداشتن تومورها یا کیستها.
- مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری، به تنظیم هورمونها و قاعدگی کمک میکند و رشد مو را کاهش میدهد. قرصهای جلوگیری از بارداری یا سایر داروهای ضد بارداری هورمونی که حاوی استروژن و پروژستین هستند، هیرسوتیسم ناشی از تولید آندروژن را درمان میکنند. با این حال، داروهای ضد بارداری خوراکی ممکن است برای زنانی که قصد باردار شدن دارند مناسب نباشد و همچنین میتواند عوارض جانبی نامطلوبی ایجاد کند.
- اسپیرونولاکتون، داروی دیگری که ممکن است در درمان موهای زائد مفید باشد و میتواند تعادل هورمونهای خاصی را کنترل کند. اسپیرونولاکتون، یک داروی ضد آندروژن است و باید حداقل ۶ ماه مصرف شود.
- افلورنیتین، یک کرم موضعی است که رشد موهای جدید صورت را کند میکند.
- متفورمین، به درمان دیابت کمک میکند.
- پروژستین، هورمونی که دورههای قاعدگی را تنظیم کرده و باروری را بهبود میبخشد.
- تستوسترون، بهترین نوع داروی پیشگیری از بارداری خوراکی است که برای درمان تستوسترون بالا و هیرسوتیسم استفاده میشود.
تغییر سبک زندگی
- تغییر رژیم غذایی برای زنانی که مقاومت به انسولین دارند، شامل کاهش مصرف قندها و کربوهیدراتها.
- کاهش وزن میتواند به کنترل بسیاری از علائم PCOS کمک کند.
عوارض پرمویی در بانوان
هیرسوتیسم میتواند برای فرد مشکلات روحی روانی ایجاد کند.برخی از زنان در مورد داشتن موهای زائد ناخواسته احساس خجالت میکنند. برخی دچار افسردگی میشوند.اگرچه هیرسوتیسم عوارض جسمی ایجاد نمیکند اما علت زمینهای عدم تعادل هورمونی ممکن است باعث عوارض جسمی شود.
اگر هیرسوتیسم و قاعدگی های نامنظم دارید، ممکن است مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک باشید، که میتواند مانع باروری شود. زنانی كه داروهای خاصی را برای درمان هیرسوتیسم مصرف میكنند به دلیل خطر نقصهای زایمانی باید از حاملگی اجتناب كنند.
پیشگیری از ایجاد موهای زائد در بانوان
هیرسوتیسم عموماً قابلپیشگیری نیست.اما اگر سندرم تخمدان پلیکیستیک دارید کاهش وزن می تواند کمک شایانی به کم شدن موها داشته باشد.