میخچه (carnation) ضایعه ای پینه ای شکل از پوست مرده است که معمولا در سطوح نازک و بدون موی پوست به خصوص در قسمت پشت پنجه پا یا انگشتان پا در قسمت ضخیمتر پوست کف دست و پا ایجاد می شود. یا بعبارت دیگر، به اختلالی گفته میشود که یک قسمت از پوست سفت و کلفت خواهد شد که این اختلال میتواند در نوک انگشتان، بین انگشتان یا انتهای ریشه انگشت به وجود بیاید. پینه پا شباهت زیادی به میخچه دارد اما بزرگ تر است و معمولاً در اطراف سینه پا و درد در ناحیه پاشنه یا قسمت خارجی انگشت شست به وجود میآید.
میخچه ها معمولا کوچک و دایره ای هستند و دارای مرکز مشخص هستند که میتواند نرم باشد. میخچه های سخت، فقط گاهی در مناطق سخت پوست یا جایی که پوست ضخیم تر است و یا در مناطق استخوانی پا ممکن است که وجود داشته باشد.میخچه های نرم رنگ مایل به سفید دارند و دارای بافت لاستیکی هستند.آنها معمولا بین انگشتان پا،در مناطق مرطوب و عرق کرده دیده می شوند.
انواع میخچه پا
میخچه به ضایعات دایره ای هیپرکراتوتیک گفته میشود که هسته مخروطی شکل آن باعث بروز درد و التهاب میشود. بخش مخروطی میخچه در پی واکنش به ترومای مکانیکی به وجود آمده است. این هسته مخروطی شکل باعث میشود که تشخیص پینه پا با میخچه راحت باشد. میخچه به دو گروه تقسیم میشود که عبارتند از میخچه سفت و نرم. در میخچه سفت که شایع ترین نوع میخچه میباشد و در ناحیه انگشتان پا یک بافت سفت و برجسته به وجود میآید که قسمت مرکزی آن سفت میباشد. این معضل معمولاً در انگشت پنجم و یا در قسمت قاعده مفاصل انگشتان پا به وجود میآید. میخچه نرم به علت جذب بیش از حد رطوبت ایجاد میشود و ظاهر آن گویای این حقیقت میباشد. میخچه نرم یک ضایعه بسیار دردناک است که میتواند بین هر یک از انگشتان به وجود بیاید اما بیشتر بین انگشتان چهارم و پنجم ایجاد میگردد.
علت های ایجاد میخچه چیست؟
هر انسان معمولی بطور متوسط در هر روز چند ساعت سرپا می ایستد و چند هزار قدم برمی دارد. در حین راه رفتن فشاری معادل ۳-۲ برابر وزن شما به پاهایتان وارد می شود. پس پا در معرض فشارهای زیادی قرار دارد. میخچه پا به علت فشار و اصطکاک مداوم پا با کفش یا زمین به وجود میآیند که در این شرایط ساختار استخوانی پا یا انگشتان به طور مداوم به زمین کشیده میشوند. به این ترتیب پوست در واکنش به فشار ایجاد شده شروع به کلفت شدن خواهد کرد تا از به وجود آمدن تاول پوستی یا زخم دردناک جلوگیری کند. در صورتی که اصطکاک یا فشار وارد شده به پا خفیف اما طولانی مدت باشد باعث به وجود آمدن میخچه خواهد شد.
یکی از عواملی که می تواند موجب افزایش این فشارها شده و احتمال صدمه به پا را بالا می برد استفاده از کفش نامناسب است. یکی از این صدمات تشکیل میخچه است. این ضایعه می تواند در روی انگشتان پا یا در زیر پنجه پا و بر اثر فشار کفش نامناسب بوجود بیاید.
عوامل ایجاد میخچه
- چیزی که موجب فشار یا اصطکاک روی پوست می شود.
- کفش هایی که بیش از حد تنگ و یا بیش از حد پاشنه بلند هستند که باعث ایجاد فشار می شوند.
- کفش هایی که خیلی سست هستند و اصطکاک ایجاد می کنند.
- جورابی که مناسب نیست.
- بدون جوراب کفش پوشیدن.
- راه رفتن پا برهنه به طور منظم.
- اقدامات مکرر مانند دویدن یا راه رفتن در یک مسیر خاص
- سن بالا ،زیرا بافت چربی کمتری در پوست دارند و باعث خطر ابتلا به پوکی استخوان در آنها افزایش می یابد در نتیجه زخمها و دیگر مشکلات به راحتی در پاها ظاهر می شوند.
- افرادی که بدون استفاده از دستکش از ابزار استفاده می کند.
- زانو زدن روی زمین یا گذاشتن آرنج روی میز به صورت مکرر.
- تغییر شکل انگشتان مثل انگشت چکشی
- کفش پاشنه بلند به علت ایجاد فشار زیاد روی پنجه پا
- مالش مکرر پا روی یک برجستگی نامناسب در داخل کفش.
تشخیص میخچه

ظاهر میخچه مشخص است. میخچه بصورت یک برجستگی کوچک پوستی دردناک در وسط که در اطراف آن پوست به رنگ زرد درآمده است دیده میشود. وجود میخچه در پا می تواند موجب بروز اشکال در راه رفتن و لنگش شود.
جلوگیری از ایجاد میخچه
اقدامات زیر ممکن است به کاهش خطر ابتلا به میخچه و پینه کمک کند
- هر شب پا را با صابون و آب بشویید.بعد از شستن و خشک شدن آنها یک کرم پا (به خصوص مرطوب کننده)بمالید.
- از پودر تالک برای جلوگیری از عرق کردن استفاده کنید.
- هنگام استفاده از ابزار ،دست ها را با دستکش های ملایم و یا محافظ دستگیره های ابزار استفاده کنید.
- استفاده از جوراب و کفش مناسب
- از لوسیون بدن استفاده نکنید
- پوشیدن جوراب های مناسب
- هر روز جوراب خود را با صابون بشویید.
درمان میخچه
نکاتی که باید به توسط بیمار رعایت شود عبارتند از :
- روزی چند بار پا را در آب گذاشته و سپس با جسم زبری روی آن را سائیده تا اندازه آن کوچکتر شود
- روی میخچه پد بگذارید تا در حین پوشیدن کفش فشار کمتری به آن وارد شود.
- کفشی بپوشید که اندازه پایتان باشد
- در صورت عدم بهبودی به پزشک مراجعه کنید.
تراشیدن پوست کلفت شده پا میتواند به طور موقت باعث رفع فشار از روی انگشت شود اما در صورتی که شما دچار دیابت یا مشکلات مرتبط با گردش خون هستید نباید خودتان این کار را انجام دهید. در غیر این صورت ریسک بروز عفونت افزایش پیدا میکند. محصولات مخصوصی که برای رفع میخچه مورد استفاده قرار میگیرند دارای اسید بسیار قدرتمندی هستند که به رفع پوست اضافی کمک خواهند کرد اما ممکن است باعث بروز سوختگی شیمیایی شدید شوند که این امر در برخی از افراد ریسک بروز عفونت و درد بیشتر را افزایش میدهد به همین دلیل شما باید کاملا مراقب باشید.
برای شروع کار شما میتوانید پای خود را درون محلول آب گرم و صابون قرار دهید و به آرامی پوست مرده را از پای خود جدا کنید. برای این کار میتوانید از سنگ پا یا سوهان استفاده کنید و به آرامی آن را روی پای خود به حرکت در بیاورید. بهترین زمان برای استفاده از سنگ پا پس از حمام رفتن میباشد که پوست نرم شده است. بهتر است این کار را پس از هر بار دوش گرفتن انجام دهید. ساییدن بیش از حد سنگ پا میتواند باعث سوختگی پوست شود پس باید کاملا احتیاط کنید. استفاده از مرطوب کنندههای مناسب از قبیل روغن ویتامین ای، کره کاکائو یا لانولین در نواحی سفت شده پا میتواند باعث نرم شدن آن ها و رفع درد شود. شما میتوانید از پد مخصوص میخچه استفاده کنید. در هنگام جدا کردن پوست کلفت پا کاملا دقت کنید تا از بریدگی پای خود جلوگیری نمایید.
1 دیدگاه در “راه درمان میخچه چیست؟”