وقتی که دچار پمپاژ ضعیف قلب (Heart pumping) می شوید، در اصطلاح پزشکی گفته می شود که برون ده قلبی کاهش می یابد. در صورت کاهش برون ده قلبی خون رسانی به اعضای مختلف بدن از جمله عضلات، مغز و… کاهش چشم گیری پیدا می کنند. از بارز ترین علائم این عارضه می توان به ضعف و خستگی شدید، ضعف و تحلیل عضلات، بی حالی و بی جانی اشاره نمود.
نشانه های پمپاژ ضعیف قلب
ناتوانی قلب در پمپاژ خون به سایر قسمت های بدن با عنوان نارسایی قلبی در نظر گرفته می شود که نتیجه آن می تواند مختل شدن عملکرد بدن باشد. نارسایی قلبی، شرایطی است که با مجموعه ای از علائم همراه می باشد، علائمی که در نهایت قلب را ضعیف می کنند. در برخی افرادی که نارسایی قلبی دارند، قلب قادر به پمپاژ خون به سایر قسمت های بدن نیست. اما در برخی دیگر، ممکن است ماهیچه قلب سفت شود که نتیجه آن کاهش خونرسانی به قلب می باشد. در این شرایط با تجویز پزشک بعد از معاینات و شرایط بیمار ویال میلرینون تزریق می شود.
نارسایی قلبی می تواند هر دو سمت راست و چپ قلب را درگیر کند و ممکن است به صورت حاد (کوتاه مدت) و یا مزمن (بلند مدت) ظاهر شود. در نارسایی قلبی حاد، علائم ناگهانی ظاهر و به سرعت محو می شوند. این شرایط اغلب بعد از حمله قلبی اتفاق می افتد که می تواند نشانه ای باشد از مشکلی در دریچه های قلب. این دریچه ها جریان خون در قلب را کنترل می کنند.
در نارسایی قلبی مزمن، علائم ادامه دار است و بهبودی در وضعیت دیده نخواهد شد. در بیشتر موارد، افراد به این نوع نارسایی دچار می شوند. نارسایی قلبی، شرایط پزشکی و جدی است که باید تحت درمان قرار بگیرد. درمان اولیه، احتمال بروز عوارض بعدی را تا حد بسیار زیادی کاهش خواهد داد.
پیشگیری از نارسایی قلبی
برای پیشگیری از نارسایی قلبی قبل از هرچیز باید سبک زندگی سالمی داشت. با یکسری تغییرات کوچک در رژیم غذایی و فعالیتهای روزمره، احتمال ابتلا به نارساییهای قلبی کمتر میشود. برخی از این تغییرات عبارتند از:
- مراقبت از وزن تا در محدوده طبیعی بماند
- ورزش منظم
- دوری از مصرف چربیهای اشباعشده، قندهای ساده، نمک و الکل
- ترک سیگار
- کاهشاسترس و فشارهای روانی، استراحت و خوابکافی
- رژیم غذایی درست و حاوی میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای بدونچربی
بهعلاوه، درصورتی که خطر ابتلا به نارسایی قلبی در شما بالا است، یا بیماری زمینهای دارید که میتواند زمینه ابتلا به نارسایی قلبی باشد، میتوانید با مشورت پزشک متخصص، با مصرف برخی داروها از بروز نارسایی قلبی پیشگیری کنید.
علائم و نشانه های پمپاژ ضعیف قلب
- خستگی شدید
- اختلال در فعالیت های روزمره
- آپنه خواب یا قطع تنفس در خواب
- بثورات جلدی زرد و نارنجی رنگ
- نقاط تیره زیر ناخن
- سرگیجه
- خونریزی لثه
- لکه های تیره روی پوست
- تپش قلب
- بی اشتهایی و حالت تهوع
- کاهش وزن ناگهانی
- از دست دادن اشتها
- سرفه های ادامه دار
- نامنظم شدن ضربان قلب
- تورم ناحیه شکم
- تنگی نفس
- بیرون زدگی رگ های گردن
علت بروز نارسایی قلبی
دلایل زیادی وجود دارد که چرا ممکن است نارسایی قلبی داشته باشید. ممکن است ناگهانی باشد یا به آرامی طی ماه ها یا سال ها اتفاق بیفتد.
شایع ترین علل نارسایی قلبی عبارتند از:
- حمله قلبی – که می تواند باعث آسیب طولانی مدت به قلب شما شود و بر میزان عملکرد قلب تأثیر بگذارد.
- فشار خون بالا – فشار بر قلب، که به مرور زمان می تواند منجر به نارسایی قلبی شود.
- کاردیومیوپاتی – بیماری عضله قلب. انواع مختلفی وجود دارد که می تواند ارثی باشد یا در اثر عوامل دیگری مانند عفونت های ویروسی یا بارداری ایجاد شود.
نارسایی قلبی همچنین می تواند ناشی از موارد زیر باشد: - بیماری دریچه قلب
- ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی)
- بیماری های مادرزادی قلب – مشکلات قلبی که با آنها متولد شده اید
- اندوکاردیت – یک عفونت ویروسی که بر عضله قلب تأثیر می گذارد
- برخی از درمان های سرطان مانند شیمی درمانی
- مصرف بیش از حد الکل
- کم خونی – کمبود هموگلوبین حامل اکسیژن یا گلبول های قرمز در خون شما
- بیماری غده تیروئید
درمان پمپاژ ضعیف قلب
از آنجا که بیماری نارسایی قلب به مرور زمان ایجاد میشود درمان قطعی برای آن وجود ندارد. اقداماتی که پزشکان پیشنهاد میکنند برای بهبود علائم بیماری هستند. از کنار بیماری نارسایی قلبی نباید به سادگی گذشت، اما این بدان معنا نیست که این بیماری غیر قابل درمان است. واقعیت این است که بسیاری از افراد دارای نارسایی قلبی میتوانند تا سالها به زندگی خود ادامه دهند، اما به شرطی که تغییرات اساسی در سبک زندگی خود ایجاد کنند و با دارو بیماری خود را کنترل کنند.
بعضی از راهکاری پیشنهادی برای درمان نارسایی قلبی عبارتند از:
- تغییر سبک زندگی
- دارودرمانی
- عمل جراحی
- چکاپ مداوم توسط پزشک