محلول بافر یا Buffer Solution به محلولی گفته می شود که در برابر تغییرات میزان pH به خوبی مقاومت می کند. به این صورت که حتی با افزودن مقداری اسید یا باز به محلول اصلی، از تغییرات pH آن جلوگیری می نماید. به همین علت است که در صنایع گوناگون، به طور گسترده از محلولهای بافر برای ثابت نگه داشتن میزان خاصیت اسیدی یا قلیایی محصولات استفاده میشود. از مشهورترین محلولهای بافر می توان به پروتئین و خون در بدن انسان اشاره کرد.
تعیین pH در یک محلول اسیدی چگونه است؟
محلول بافر یک محلول شیمیایی است که از یک اسید ضعیف و نمک آن یا یک باز ضعیف و نمک آن ساخته میشود. محلولهای بافر توانایی حفظ pH محلول را حتی در صورت افزودن کمی باز یا اسید دارند.خون یک نمونه مهم از این نوع محلولها است. بافرها موادی هستند که از تغییرات زیاد pH جلوگیری می کنند. از جمله آن ها می توان به پروتئینها در بدن اشاره کرد.
کاربرد بافرها چیست؟
محلول بافر برای حفظ pH صحیح برای عملکرد آنزیمها در بسیاری از موجودات زنده ضروری هستند. بسیاری از آنزیمها تنها در شرایط دقیقی کار میکنند. اگر pH در محدوده بسیار کمی تغییرکند عملکرد آنزیمها کند و یا متوقف میشود. حتی در مواقعی دچار تغییر ماهیت میشوند. در بسیاری از موارد تغییر ماهیت میتواند فعالیت کاتالیزوری را از کار بیاندازد. محلولهای بافر در فرآیند تخمیر و درتعیین شرایط مناسب برای رنگهای موجود در رنگ آمیزی پارچه بکار می روند. آنها همچنین در تجزیه و تحلیلهای شیمیایی و کالیبراسیون pHسنجها بکار میروند. بافر کربنیک اسید(H2CO3) و بیکربنات (-HCO3) در پلاسمای خون موجود است که برای حفظ pH بین 7.35تا7.45 بکار میرود.
در این ویدئو با فرمول های شیمیایی طریقه محاسبه محلول بافر را آموزش خواهید دید. همچنین در ادامه نقش pH را در یک محلول اسیدی با توجه به تئوری اسید و باز برونشتد و لوری در می یابیم. در نهایت متوجه نقش آب در تعیین اسیدی یا بازی شدن محلول می شویم. ویدئوی زیر نقش محلول بافر را در محلولهای اسیدی و بازی با حل مثال آموزش می دهد.
در پایان این ویدئو هر کدام از دانشجویان عزیز اگر در مورد این بحث سوال و موردی برای بیان دارند می توانند در پایین پیج بصورت مکتوب سوالات و پیشنهادات خود را بنویسند در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.
امید آن است که بارگذاری این ویدئو به یادگیری بهتر شما کمک کرده باشد.