ریزش مو یکی از شایع ترین بیماری ها در مردان و زنان می باشد. اگر ریزش مو به صورتی باشد که موی سر یا حتی کل بدن را شامل شود و این ریزش غیرقابل پیش بینی و درمان باشد، در اصطلاح پزشکی به آن آلوپسی (alopecia) یا طاسی گفته می شود. بیماری آلوپسی یا طاسی تحت تاثیر عوامل مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد. سابقه ژنتیکی ، تغییرات هورمونی ، وضعیت سلامت عمومی بدن بیمار و یا حتی افزایش سن همگی می توانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند.
در یک مطالعه بالینی در بین مردان، مصرف آمپول زینک کلراید به طور موضعی نشان داد که قادر به بهبود رشد مو در مردان طاس بوده است، که این به دلیل اثرات ضد میکروبی، ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد آندروژن روی بر روی پوست است که بسیار تاثیر گذار می باشد. همچنین در بین زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک نشان داد، که مکمل زینک بر روی تعدادی از علائم از جمله آلوپسی ( ریزش مو ) اثرات مثبتی دارد.
بیماری آلوپسی چیست؟
آلوپسی یکی از علل ریزش مو است. بیماری آلوپسی یا طاسی، بیماری خودایمنی ریزش مو شرایطی است که در آن به واسطه عوامل مختلفی مثل اختلال غدد، عوامل هورمونی یا عوارض دارویی شاهد ریزش مو در سر یا سایر نقاط بدن میشود. در صورت ابتلا به آلوپسی، سیستم ایمنی بدن فرد به فولیکولهای مو حمله میکند و باعث ریزش مو میشود. آلوپسی به سن، جنسیت یا نژاد خاصی مربوط نمیشود و ممکن است در هر سنی در هر نقطه از بدن بروز پیدا کند.
انواع آلوپسی
بیماری آلوپسی می تواند انواع مختلف ریزش مو را شامل شود که در زیر اشاره شده است:
آلوپسی آندروژنیک مردانه
افرادی که به لحاظ ژنتیکی مستعد این بیماری هستند دچار آلوپسی آندوژیک می شوند. آندروژن یک هورمون مردانه می باشد. در این افراد به طور طبیعی به آندروژن ها یا همان هورمون های مردانه پاسخ فیزیولوژیک داده می شود. ریزش مو در این افراد در نواحی جلو و مرکز سر و اطراف آن اتفاق می افتد.
آلوپسی آندروژنیک زنانه
در برخی از بانوان نوعی آندروژن غده فوق کلیه (آدرنال) بالاتر از حد نرمال می باشد. این فاکتور سبب آلوپسی آندروژنیک آدرنال زنانه می شود. در این بانوان کاهش و ریزش مو در تمام سر به طور یکسان اتفاق می افتد.
آلوپسی آره آتا
این نوع ریزش مو با شروع شدن سریع و بدون توقف ریزش در یک منطقه کاملا مشخص و مدور اتفاق می افتد. اکثر این بیماری زیر سن 60 سال هستند و هیچ علائم دیگری ندارند. علت این نوع آلوپسی می تواند به دلیل اختلالات سیستم ایمنی بدن و یا التهاب غده تیروئید باشد.
آلوپسی توتالیس
آلوپسی توتالیس که به طاسی کامل و ریزش موی کامل موی سر منجر می شود. در این نوع بیماری رشد و ریزش مو وجود دارد البته که رشد طولانی مدت مو در آن اتفاق نمی افتد.
آلوپسی یونیورسالیس
این نوع ریزش مو به طاسی کل بدن اطلاق می شود. ناگفته نماند که این نوع آلوپسی نادر می باشد.
5 علامت بیماری آلوپسی یا طاسی
ریزش مو نخستین علامت آلوپسی طاسی است که بیشتر حین شانه زدن یا شستشوی موها دیده میشود. از دیگر علائم آلوپسی طاسی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نازک شدن تار موها
- طاسی سکهای
- کاهش رشد مو
- خارش، سوزش یا درد در قسمت دچار ریزش
- برجستگی و زخم روی پوست سر.
علت بیماری آلوپسی
علت بیماری آلوپسی به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از این دلایل به شرح زیر می باشند :
- ژنتیک و سوابق خانوادگی
- عدم رعایت بهداشت مو و بدن
- استرس اجتماعی
- بیماری های مربوط به غدد درون ریز مانند تیروئید
- سبک زندگی غلط
- بیماری های هورمونی
- فقر آهن
- مصرف بیش از حد برخی داروها
- عفونت های شدید
- اختلالات مربوط به سیستم ایمنی بدن
درمان بیماری آلوپسی
متاسفانه در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای ریزش موی سکهای وجود ندارد. ولی برخی روشهای درمانی نسبتا موثر توسط پزشکان به بیماران ارائه میشود. یکی از رایجترین اشکال درمان آلوپسی آره آتا، استفاده از کورتیکواستروئیدها که نوعی داروهای ضد التهابی قوی هستند میباشد که میتوانند سیستم ایمنی را سرکوب کنند. این داروها معمولاً از طریق تزریق موضعی، پمادهای موضعی یا قرصهای خوراکی تجویز میشوند.