انحلال پذیری یا حلالیت (Solubility) به عنوان حداکثر مقداری از ماده که می تواند در ماده دیگر حل شود، تعریف می شود. این حداکثر مقدار از حل شونده است که می تواند در حالت تعادل در یک حلال حل شده و منجر به تولید محلول اشباع شود. در محلول اشباع، افزودن حل شونده بیشتر باعث افزایش غلظت محلول نشده و در عوض، حل شونده اضافی رسوب می کند. یعنی بعد از رسیدن به حالت اشباع هر چه حل شونده بیشتری به محلول اضافه کنیم رسوب بیشتری تولید می شود.
حلالیت
حلالیت به این ترتیب تعریف می شود که هنگامی که نمک در آب حل می شود. نیروی مولکول های آب بر نیروی بین یون های کلر و سدیم غلبه کرده و باعث می شود که این یون ها از هم جدا شوند. هر کدام توسط بخش های مثبت یا منفی آب به دام بیوفتند. در اثر این فعل و انفعالات نمک در آب حل می شود.
البته در همه موارد نیاز نیست که مولکول یک ماده تفکیک شود. مثلا اگر آب را در یک الکل حل کنیم هرکدام از مولکول های آب در بین چند مولکول الکل به دام خواهند افتاد.
- محلول: موادی هستند که انحلال پذیری آن ها از یک گرم حل شونده در 100 گرم آب بیشتر است. مانند شکر، اتانول، متانول، پتاسیم نیترات، منیزیم سولفات و …
- نامحلول: موادی هستند که انحلال پذیری آن ها از 01/0 گرم حل شونده در 100 گرم آب کمتر است. مانند نقره کلرید، باریم سولفات و …
- کم محلول: موادی هستند که انحلال پذیری آن ها بین 01/0 تا 1 گرم حل شونده در 100 گرم آب است. مانند هگزانول، کلسیم سولفات و…
نکته: استون، الکل های سبک مانند متانول و اتانول، کربوکسیلیک اسیدهای سبک مانند متانوییک اسید و اتانوییک اسید، به هر نسبتی در آب حل می شوند یعنی انحلال پذیری آن ها حد معینی ندارد.
ثابت تعادل یا Ksp چیست ؟
ثابت Ksp حاصل ضرب انحلال نامیده می شود. توجه داشته باشید این ثابت برای نمكهای كم محلول تعریف می شود. یعنی نمكهایی كه در آنها همواره تعادل وجود دارد بین یونهای موجود در محلول و حالت جامد ماده. این تعادل برای نمكهای كاملا” محلول تعریف نمی شود. زیرا در انها رابطه یك طرفه است و فقط فرآیند حلالیت وجود دارد.
از آنجا كه انحلال پذیری یك نمك معمولا” به طور وسیعی با دما تغییر می كند، مقدار عددی Ksp برای یك نمك با دما تغییر می كند.
انواع K یا ثابت تعادل
با توجه به نو گونه شیمیایی، میتوان K را دسته بندی کرد:
- Kw ثابت تعادل آب
- Ka ثابت تفکیک اسید
- Kb ثابت تفکیک باز
- Ksp حاصلضرب حاللیت رسوب
- Kn، یا(Bn) ثابت تشکیل مرحله ایی و کل کمپلکس
- Kd ثابت تفکیک
- Ox-KRed ثابت تعادل اکسا-کاهشی
عوامل موثر بر میزان حلالیت یک رسوب
در زیر عوامل موثر بر میزان حلالیت را برایتان فهرست وار آورده ایم :
- اثر PH
- اثر یون مشترک
- اثر یون غیر مشترک
- اثر واکنش های جانبی تشکیل کمپلکس
- اثر حلال
انحلال پذیری مواد در آب
مواد بر اساس انحلال پذیری در آب در دمای معین به سه دسته تقسیم می شوند:
- 1- مواد محلول: موادی هستند که انحلال پذیری آن ها در دمای معین بیش از 1 گرم در 100 گرم آب باشد. مانند شکر، سدیم نیترات، سدیم کلرید.
- 2- مواد نامحلول: موادی هستندکه انحلال پذیری آن ها در دمای معین کم تراز 0/01 گرم در 100 گرم آب باشد. مانند کلسیم فسفات، نقره کلرید و باریم سولفات.
- 3-مواد کم محلول: موادی هستند که انحلال پذیری آن ها در دمای معین بین 0/01 تا 1 گرم در 100 گرم آب باشد. مانند کلسیم سولفات.
انواع محلول ها چیست؟
- محلول سیر نشده: محلولی است که در یک دمای معین، می تواند مقدار بیشتری از ماده ی حل شونده را در خود حل کند، یعنی مقدار ماده ی حل شونده کمتر از مقدار انحلال پذیری آن ماده در همان دما است.
- محلول سیر شده: محلولی است که در دمای معین، نمی تواند مقدار بیشتری از ماده ی حل شونده را در خود حل کند.
- محلول فرا سیر شده: محلولی است که در دمای معین، مقدار حل شونده ی موجود در آن بیشتر از مقدار انحلال پذیری آن ماده در همان دما باشد. این محلول ناپایدار است و بر اثر ضربه، تغییر ناگهانی دما و یا اضافه کردن مقداری حل شونده، مقدار اضافی حل شونده درمحلول به سرعت رسوب می کند.
در اینجا یک ویدئو با عنوان تعادلات ترکیبات کم محلول در آب را خواهید دید که با کمک فرمول میتوانید Ksp ترکیبات محلولی را بدست آورید. همچنین میزان تفاوت حلالیت هر محلول و هر ماده را در آب با طرح مساله و حل مثال درک خواهید کرد.
در پایان این ویدئو هر کدام از دانشجویان عزیز اگر در مورد این بحث سوال و موردی برای بیان دارند می توانند در پایین پیج بصورت مکتوب سوالات و پیشنهادات خود را بنویسند در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.
مواد حل شونده جامد که میزان انحلال پذیری آن دقیقا ۱ گرم در ۱۰۰ گرم آب در دمای اتاق است چه نامیده می شوند و مواد حل شونده جامد که میزان انحلال پذیری آن دقیقا ۰.۰۱ گرم در ۱۰۰ گرم آب در دمای اتاق است چه نامیده می شوند؟ (در دسته بندی مواد محلول، کم محلول و نا محلول )
با سلام.
بنظرم شما سعی دارید در مورد مولاریته و نرمالیته و ppb صحبت کنید. در خصوص اینکه این دو مورد در چه دسته بندی قرار می گیرد، باید بگوییم که در داروسازی 1 گرم در 100 سی سی آب جز مواد کم محلول محسوب می شود و 0/01 گرم در 100 سی سی آب جز مواد نامحلول می باشد.
سپاس
ممنون از توجه شما
با سلام. منظور از ترکیبات کم محلول چه ترکیباتی است؟
با سلام
ترکیبات کم محلول موادی هستند که انحلال پذیری آن ها بین 0/01 تا 1 گرم حل شونده در 100 گرم آب است.
چجوری تفاوت مواد کم محلول با نامحلول رو متوجه بشیم؟
با سلام
نامحلول: موادی هستند که انحلال پذیری آن ها از0/01گرم حل شونده در 100 گرم آب کمتر است. مانند نقره کلرید، باریم سولفات و … کم محلول: موادی هستند که انحلال پذیری آن ها بین 0/1 تا 1 گرم حل شونده در 100 گرم آب است.
سلام ویدئوها یکم ناواضحه ممنون میشم بهتر بشه
سلام وقت بخیر
بسیار ممنون از توجهتون چشم
سلام ممنون استاد خیلی عالی
سلام و وقت بخیر
موفق و پایدار باشید
سلام استاد ممنون بابت تلاشتون خیلی کاربردی بود
سلام و درود ممنون از توجه شما
سلام عوامل موثر بر انحلال چیا هستند؟
با سلام و درود
عوامل موثر بر میزان حلالیت به شرح زیر است:
اثر PH
اثر یون مشترک
اثر یون غیر مشترک
اثر واکنش های جانبی تشکیل کمپلکس
اثر حلال
سلام و وقت بخیر
استاد ممنون بابت تدریس خوب و راهنمایی شما
سلام و عرض ادب
ممنون از توجه شما
سلام وقت بخیر
عالی سپاس
سلام استاد ممنون
سلام
سپاس موفق و پایدار باشید
سلام مطالب مفید فایده بود عالی
سلام و وقت بخیر
ممنون از توجهتون
سلام ممنون چه راحت و ساده اموزش داده شد
سلام و عرض ادب
موفق باشید
سالام ممنون عالی بود اما کیفیت ویدئو ها کمی بد بود
ای کاش بشه با کیفیت تر ضبط بشه
سلام و عرض ادب
بله چشم سعی میکنیم انجام وظیفه کنیم
سلام و عرض ادب
کیفیت ویدئو ها کمه لطفا بهترش کنید.
سلام وقت بخیر
چشم تلاشمون رو میکنیم
سلام وقت بخیر
ممنون استاد عالی
سلام و عرض ادب
ممنو از توجهتون
سلام عالی
سلام وقت بخیر
سپاسگزارم
سلام مطالب خویی بود ممنون
سلام و عرض ادب سپاسگزارم
سلام وقت بخیر
تفاوت کم محلول و نا محلول در چیست؟
سلام و عرض ادب
محلول: موادی هستند که انحلال پذیری آن ها از یک گرم حل شونده در 100 گرم آب بیشتر است. مانند شکر، اتانول، متانول، پتاسیم نیترات، منیزیم سولفات و …
نامحلول: موادی هستند که انحلال پذیری آن ها از 01/0 گرم حل شونده در 100 گرم آب کمتر است. مانند نقره کلرید، باریم سولفات و …
کم محلول: موادی هستند که انحلال پذیری آن ها بین 01/0 تا 1 گرم حل شونده در 100 گرم آب است. مانند هگزانول، کلسیم سولفات و…
نکته: استون، الکل های سبک مانند متانول و اتانول، کربوکسیلیک اسیدهای سبک مانند متانوییک اسید و اتانوییک اسید، به هر نسبتی در آب حل می شوند یعنی انحلال پذیری آن ها حد معینی ندارد.
سلام و عرض ادب
خیلی مفید بود
سلام و وقت بخیر
خواهش میکنم انجام وظیفه اس
سلام وقت بخیر
خیلی خوب بود
سلام وقت شمام بخیر
سپاس از توجه شما
سلام روز بخیر
ممنون عالی بود
سلام و وقت بخیر
ممنون از توجه شما
سلام و عرض ادب
خیلی ساده و روان اموزش دادید سپاس
سلام ممنون از نگاهتون
هدف ما اموزش با بیان ساده اس برای درک و یادگیری بهتر
عالی عالی عالی
سلام و وقت بخیر
ممنون ار توجهتون
سلام مطالب خوب هست ممنون
سلام وقت بخیر سپاسگزارم